Yükleniyor. Lütfen Bekleyin.

Konak’ta Satılık ve Kiralık Daire Arayanlara Uzman Önerileri Aklınızda Bulunsun

Konak’ta Satılık ve Kiralık Daire Arayanlara Uzman Önerileri

Konak’ta Satılık ve Kiralık Daire Arayanlara

Uzman Önerileri

 
 
izmir

Konak’ta ev arıyorsanız, bu yazımızda; Konak hakkında özel bilgilere, Konak’ın en gözde bölgelerine ve ev fiyatlarına ulaşabilirsiniz. Konak’ta ev alırken nelere dikkat edilmeli? İşte dikkat çekenler:

Konak Satılık ve Kiralık Daire Arayanlara Öneriler

Konak, İzmir’in kent merkezi olarak kabul edilir ve kalbidir. İzmir’in en büyük doğal ve kültürel alanı Kültürpark, İzmir’in en eski ve en kalabalık çarşısı İzmir Kemeraltı Çarşısı, Türkiye’nin en büyük 2. iskelesi Alsancak Garı, Türkiye’nin en güzel yürüyüş iskelesi Alsancak Kordon ilçe sınırları içerisinde yer alır.

Alsancak İskelesi

Alsancak İskelesi

Konak Pier‘den başlayarak Pasaport iskelesini geçen ve Alsancak iskelesi ile devam eden kordon boyu sadece bu bölgede oturanlar için değil tüm İzmir için en güzel eğlence ve dinlenme bölgelerinden birisidir. Biz de, sizler için bu güzel ilçenin öne çıkan semtlerini bir bir inceleyeceğiz.

Cumhuriyet Ağacı Anıtı - Gündoğdu Meydanı

Cumhuriyet Ağacı Anıtı – Gündoğdu Meydanı

Karşıyaka’da Şemikler ve Demirköprü gibi eski ve düzensiz yapılaşmanın olduğu bölgelerde görülen kentsel dönüşümün bir benzeri yakın zamanda Basmane, Gültepe ve Yenişehirtaraflarında beklenmektedir.

Alsancak Sahil

Alsancak Sahil

Konak Ev Fiyatları

Konak amortisman süresi ile dikkat çeken bir ilçedir. Merkez ilçe konumu nedeni ile kira rakamlarının yüksekliği, amortisman süresini kısaltmakta, kira getirisi için cazip bir bölge oluşturmaktadır. Küçük dairelerde 17 yıla kadar düşen amortisman süresi geniş dairelerde 20 yıl civarındadır. Konak satılık daire fiyatları son 1 yılda %7 civarı artış gösterirken, Konak kiralık daire fiyatları yerinde saymıştır. Kiralık daire fiyatları özellikle memurların tayin dönemlerinde artış gösterir.

İzmir Ev Fiyatları

İzmir’in merkez ilçesini incelediğimiz yazımızda bir de İzmir geneli ortalama ev fiyatlarına değineceğiz. İzmir’de amortisman süresi ortalama 19 yıldır. İzmir, hem güzel bir şehir hem de iyi bir yatırım fırsatı sunar. İzmir’de satılık metrekare fiyatı ortalama 3.000 TL, kiralık metrekare fiyatı ortalama 13 TL’dir. İzmir satılık daire fiyatlarında ve İzmir ev kiralarında son 1 yılda ‘a varan artışlar yaşanmıştır.

Konak’ta Öne Çıkan 6 Gözde Semt

Alsancak Nerede? Alsancak Satılık ve Kiralık Daire Önerileri

Konak İzmir’in merkezi ise, Alsancak ta Konak’ın merkezidir. Alsancak semti limandan başlayarak Pasaport iskelesine kadar olan alanı kapsar. Alsancak çok sayıda restoran, kafe, bar, kitapçı ve alışveriş yerine sahip İzmir’in en işlek yeri olmasının bir anlamda ceremesini, son dönemde aşırı yoğunluğu ve geceleri zaman zaman yaşanan tatsız vukuatları ile çekmektedir. Araç yoğunluğu ve otopark sorunu merkezi ilçede yer yer kaldırımları yürünmez hale getirebilmektedir.

Alsancak Sokaklar

Alsancak Sokaklar

Yine de hareketli bir hayatı tercih edenlere, şehrin simgelerinden olan ve gündüzleri trafiğe kapalı olan, eğlence yerlerine ev sahipliği yapan Kıbrıs Şehitleri Caddesi ve Gül Sokakgibi harika yerleri sunar. Alsancak’ın her bir bölgesi bir diğerinden farklı sosyo-kültürel görüntü çizdiğinden ev arayışı esnasında kafanız karışabilir. İstanbul’un Kadıköy, Beşiktaş ve Beyoğlu semtlerini aynı anda yaşıyor izlenimine kapılabilirsiniz.

 

Alsancak Iskelesi -1

 

Alsancak Iskelesi -2

 

Kıbrıs Şehitleri Caddesi

 

Kıbrıs Şehitleri Caddesi -2

 

Kıbrıs Şehitleri Caddesi -3

 

Alsancak Kordon -1

 

Alsancak Kordon -2

 

Alsancak Kordon -3

 

Alsancak Sokakları -1

 

Alsancak Sokaklar -2

 

Talat Paşa Bulvarı
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Alsancak Ev Fiyatları

Alsancak ev kiraları bu bölgede ikamet etmek isteyen gençlerin ve eğlenceye yakın olmak isteyenlerin etkisi ile yüksektir. Bu durum Alsancak’ta amortisman süresini küçük dairelerde ortalama 16 yıla kadar düşürebilmektedir. Evler büyüdükçe aileler tarafından tercih edilmekte ve amortisman süreleri 22 yılı geçmektedir. Alsancak satılık daire fiyatları son 3 yılda küçük dalgalanmalar ile aynı seviyelerde kalmıştır. Alsancak kiralık daire fiyatları ise son 2 yılda %3 civarında bir düşüş yaşamıştır.

İzmir Hatay Nerede? Hatay Satılık ve Kiralık Daire Önerileri

İzmir’in Hatay semti Göztepe ile Küçükyalı arasında kalır. Hatay, Küçükyalı semti ile iç içe olduğu için her iki semt ismi ile anılan bölgelere sahiptir. Hatay, Üçyol bölgesinden başlayarak Çankaya mahallesine kadar olan alanı kapsar. Çankaya mahallesi tarafına yaklaştığınızı deniz manzaralı ve yokuşlu güzel sokaklarından anlarsınız. Bu bölgede bol miktarda deniz manzaralı ev bulunur.

İzmir Hatay

İzmir Hatay

İzmir Üçyol adı gibi önemli bir bağlantı noktasıdır. Karabağlar, Konak ve Güzelyalı(Göztepe)’den gelen 3 önemli caddeyi birbirine bağlar. Tahmin edileceği üzere ulaşım anlamında her anlamda avantajlı bir bölgedir. Üçyol’da evler eski olup, 10 kat sınırlaması nedeniyle kentsel dönüşümden beklenen payı alamamıştır. 10 kat sınırlamasının kalkması durumunda zaten yoğun olan bölgenin yüksek binalar nedeni ile nefes alamayacak duruma geleceğini düşünenler çoğunluktadır.

Üçyol Meydan

İzmir Üçyol Meydanı

İzmir Hatay Ev Fiyatları

İzmir Hatay kiralık daire fiyatları son 2 yılda %20’ye varan bir artış yaşamışken, Hatay satılık daire fiyatları bu artışı neredeyse 1 yılda yaşamıştır. Çankaya mahallesi tarafında amortisman süresi 19 yıl civarındadır. İzmir Hatay ev kiraları metrekarede 13 TL civarındadır. Satılık dairelerin metrekare fiyatı ise 3.000 TL civarındadır. Bu ortalamalar Hatay semtinin Çankaya mahallesi tarafı için geçerli olup, Üçyol ev fiyatları satılıklarda ortalama %30, kiralıklarda ise ortalama %20 daha düşüktür.

Güzelyalı Nerede? Güzelyalı Satılık ve Kiralık Daire Önerileri

Güzelyalı semti, Konak ilçesinin güney ucundaki sahil şerididir. Semt, kara tarafında Karabağlar ilçesi ile deniz tarafında Balçova ilçesi ile komşudur. Balçova ilçesi denize kadar uzanırken; Karabağlar, Güzelyalı ve Küçükyalı semtlerinin konumu nedeni ile denizle bağlantıya sahip değildir. Güzelyalı tam da bu alanda sahile paralel uzanan İzmir’in en güzel yerlerinden birisidir. Güzelyalı semti, Güzelyalı, Göztepe ve Mehmet Ali Akman mahallelerini kapsar.

Güzelyalı

Güzelyalı

Geçmişte, bölgede kanalizasyonun denize akması nedeniyle yaşanan koku sorunu ismine yansımış, bölge bir süre Kokaryalı olarak anılmıştır. Bu nedenle ciddi altyapı yenileme çalışmaları yapılmıştır. Halen yoğun yağmurlu günlerde ve çok sıcak yaz günlerinde semtte koku sorunu yaşanabilmektedir. Ulaşım imkanları açısında şanslı bir bölgedir.

Güzelyalı Sahil

Güzelyalı Sahil

Güzelyalı’nın pek bilinmeyen diğer bir özelliği ise hava kalitesidir. 2017 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından desteklenen bir araştırmada, büyükşehirlerdeki en temiz havaya sahip bölgeler listelenmiştir. İzmir’de Güzelyalı en temiz havaya sahip bölge çıkmıştır.

Güzelyalı -2

Güzelyalı -2

Güzelyalı Ev Fiyatları

2018’de açılan tramvay hattı bölgede satılık fiyatlarını önemli ölçüde artırmıştır. Güzelyalı satılık daire fiyatları son 1 yılda ’e varan bir artış yaşamıştır. Güzelyalı’da amortisman süresi ortalama 20 yıldır. Güzelyalı kiralık daire fiyatları, küçük dairelerde yeni konut projelerinin etkisi ile ortalama ’e varan bir artış göstermiştir. 3+1 ve üstü dairelerde ise Güzelyalı ev kiralarında artış %5 civarında kalmıştır.

Göztepe Nerede? Göztepe Satılık ve Kiralık Daire Önerileri

Güzelyalı semti içerisinde anılsa da, 93 yaşındaki spor kulübünün bilinirliği ile, Göztepe ayrı bir semt olarak ta görülür. İnönü caddesi doğal bir sınır olarak, Karabağlar ilçesi ile Göztepe’yi birbirinden ayırır. Göztepe mahallesi, Güzelyalı ile Hatay semtleri arasında yer alır.

 

 

Mithat Paşa Caddesi

 

Göztepe

 

Göztepe

 

Göztepe Metro

 

Göztepe Sokakları

 

İnönü Caddesi
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Göztepe Ev Fiyatları

Göztepe ev fiyatları Güzelyalı’ya nazaran daha düşük olsa da, Göztepe satılık daire fiyatlarındaki artış Güzelyalı ile paralel gerçekleşmektedir. Satılık ev fiyatları son 1 yılda veren artış göstermiştir. Göztepe ev kiralarındaki artış da Güzelyalı ile benzer şekilde, büyük dairelerde %2-3 seviyelerinde kalmışken, 2+1 ve 1+1 dairelerde ’e varan artışlar göstermiştir. Amortisman süresi ise 19 yıl civarındadır.

İzmir Karataş Nerede? Karataş Satılık ve Kiralık Daire Önerileri

Karataş, Halil Rıfat Paşa Caddesinin deniz tarafında kalan tarafına verilen isimdir. Ağırlıkla, Barbaros ve Turgut Reis mahallelerinin bulunduğu alanı ifade eder. Çok sayıda park, tarihi ve kültürel yeri barındıran şahsına münhasır bir semttir. Tarihi Asansör‘e de ev sahipliği yapan bölge, farklı etnik kökenlerden insanların yaşadığı keyifli ve özel bir alandır.

İzmir Karataş

İzmir Karataş

Konak meydanına 5-6 dk yürüyüş mesafesinde olan Karataş, bu kadar merkezi bir yer olmasına rağmen nispeten sakindir. Eski evlerin yer aldığı, dar, dik ve merdivenli sokakları ile bilinir. Otoparklı, rahat ve modern evlerde oturmak isteyenler için değil, daha çok etnik, farklı ve renkli hayatı tercih eden insanlar için uygun bir yerleşim alanıdır.

İzmir Karataş Ev Fiyatları

Karataş’ta yapılar eski ve sokaklar dar olduğu için ev fiyatları çevresine nazaran daha düşük görünebilir, ancak ev kiraları için aynı şey söylenemez. Yapıların eskiliği satın alma cazibesini düşürse de, bu çevrede oturmak isteyenlerin kiralık arayışlarına engel teşkil etmemektedir. Karataş satılık daire fiyatı metrekare ortalaması 2.700 TL, Karataş kiralık daire fiyatı metrekare ortalaması 13 TL ‘dir. Amortisman süresi 15-16 yıl civarındadır.

İzmir Küçükyalı Nerede? Küçükyalı Satılık ve Kiralık Daire Önerileri

Güzelyalı’dan başlayarak Karataş’ı içine alan bölgenin tamamı Küçükyalı adı ile anılır. Küçükyalı bölgenin tamamına verilen isim olsa da kendi içinde Hatay, Üçyol ve Karataş gibi öne çıkan bölgelere sahiptir. Karabağlar ilçesi ile deniz arasında kalan iki semtten birisi Güzelyalı diğeri Küçükyalı’dır.

Küçükyalı Sahil

Küçükyalı Sahil

Küçükyalı, genellikle eski yapılardan oluşsa da, kentsel dönüşümün etkileri hissedilmeye başlamıştır. Yeni konut projelerinde 1+1 ve 2+1 daireler yatırımlık olarak tercih edilmektedir. İzmir’in en çok tercih edilen bölgelerinden birisi olma özelliğini korumaktadır. Biraz da bu sebeple özellikle Mithatpaşa mahallesi ve çevresi İzmir’in en yoğun bölgelerinden birisidir.

 

Küçükyalı Sahil

 

Küçükyalı Sahil -2

 

İnönü Caddesi -1

 

İnönü Caddesi -2

 

Karataş - Mithat Paşa Caddesi

 

Küçükyalı Sokaklar

 

Küçükyalı Sokaklar -2

 

İnönü Caddesi -3
 
 
 
 
 
 
 
 

İzmir Küçükyalı Ev Fiyatları

2018 başında faaliyete geçen tramvay hattının ev fiyatlarını en çok arttırdığı bölgelerden birisi Küçükyalı’dır. Küçükyalı’da fiyatlar bölge bölge önemli farklılıklar gösterebilmektedir. Küçükyalı sahile yakın bölgelerde satılık daire metrekare fiyatları 2.800 TL, kiralık daire metrekare fiyatları 13 TL civarında olup, sahilden uzaklaştıkça satılıklarda 2.500 TL/m2 ‘ye, kiralıklarda 11 TL/m2 ‘ye gerilemektedir. Amortisman süresi 16 yıl gibi yatırım için ideal seviyelerdedir.

 

 
Markaların Doğuş ve Gelişimlerini Anlatan 5 Film….
Pazarlamanın Gelişimi
LET'S DO İT   / JUST DO İT
LET'S DO İT / JUST DO İT

1971'de Phil Knight ve Bill Bowerman, Blue Ribbon Sports adında spor ayakkabı üreten bir şirket açtılar. Blue Ribbon Sports’un yeni ayakkabıları için bir logoya ihtiyacı vardı ve Phil Knight, 1971 yılında Portland Üniversitesi’nde öğrenci olan Carolyn Davidson ile saatliği 2 dolardan anlaştı. Davidson, Swoosh olarak bilinen simgeyi tasarladı ve şirketin yeni logosu bu oldu. Davidson bu logodan 35 dolar kazandı. Blue Ribbon Sports’un ilk tam zamanlı çalışanı ve aynı zamanda bir atlet olan Jeff Johnson, bir gece rüyasında Yunan mitolojisindeki zafer tanrıçasını gördü ve şirketin isminin değiştirilmesi gerektiğini önerdi. Önerisi kabul edildi ve şirketin yeni ismi Nike oldu. Nike 1980'ler ile birlikte yükselişe geçti. Hatta şirketin yükselen değeri ile birlikte Phil Knight, logo konusunda minnettarlığını göstermek için 1983 yılında Carolyn Davidson’a Swoosh şeklinde elmas bir yüzük ve Nike’dan hisse senedi hediye etti. Fakat bütün bu iyi gidişata rağmen Nike için büyük bir sorun da baş göstermeye başlamıştı: Reebok. Nike 1980'lerde yükselişine rağmen sıradan bir spor ayakkabısı markası olarak görülüyordu. Reebok’un ise pazar payı yükseliyordu ve özellikle bu yıllarda yükselişe geçen spor trendinden yüksek oranda yararlanıyordu. Nike, bu sorunu çözmek için 1988 yılında Wieden+Kennedy reklam ajansından yeni ve büyük bir kampanya istedi. Wieden+Kennedy’nin kurucularından Dan Wieden, Nike için çalışmalara başladı. Bir düzine reklam filmi çalışması yapıldı fakat Wieden’a göre eksik bir şeyler vardı. Çalışmalar birbirinden bağımsızdı ve tek bir temelde buluşmuyordu. Wieden, yeni kampanyanın sunumundan bir gün öncesinde gece çalışırken aklına 1977 yılında adam öldürme ve kundakçılık suçundan idama mahkum edilen Gary Gilmore’un son sözleri geldi: “Let’s do it.” Wieden, 20 dakikalık bir çalışma sonucu Nike’ın yeni kampanyasının sloganını buldu: “Just do it.”. Ertesi gün Nike’a yeni kampanya tanıtıldı ve Temmuz 1988'de Nike’ın yeni slogana sahip ilk reklam kampanyası yayınlanmaya başladı. 30 saniyelik TV reklamında 80 yaşındaki Walt Stack’in her gün 27 kilometre koşması konu alında ve siyah arkaplan üzerine beyaz renklerle “Just do it.” yazıldı. https://youtu.be/p_xozTo6wrU Nike, “Just do it.” sloganını hala kullanmaya devam ediyor ve 27.5 milyar dolarlık değeriyle şu an dünyanın en değerli spor markası konumda. Bu slogan sayesinde markanın ünü arttı ve pazar payı 10 yıl içinde ’den %43’e çıktı. Yine bu sürede satışlar 10 kat arttı. Ayrıca hala Wieden+Kennedy reklam ajansıyla çalışmaya devam etmektedir. Nike reklamlarında bugün bile kısa ve ilham verici kısa cümleler kullanıyor.Burada önemli olan markanızı konumlandırdığınız nokta ile ilgili etkili ifadeler bulabilmek.

Devamını Oku >
Gayrimenkul sektöründe anlam karmaşası yaratan bir kavram “ KURUMSALLAŞMA”
Gayrimenkul sektöründe anlam karmaşası yaratan bir kavram “ KURUMSALLAŞMA”

Gayrimenkul sektöründe anlam karmaşası yaratan bir kavram “ KURUMSALLAŞMA” Sektörümüzde bir markaya bağımlı olarak faaliyet göstermek kurumsallık olarak değerlendirilmekte. Bu durumda markaya bağımlı ofisler kurumsal, bağımsız ofisler, başka bir ifade de no name ofisler kurumsal olmayan olarak değerlendiriliyor. ( No name konusunda başka bir tartışma konusu, aslında her işletme bir markadır.) Bence bu ayrımın en net şekli FRANCHİSE OFİSLER ve BAĞIMSIZ OFİSLER şeklinde olmalıdır. Kendi bölgesinde yıllardır faaliyet gösteren franchise ofislerin bölge uzmanlığı dediği, müşteriye dokunuş dediği faaliyetleri 20 – 30 yıldır bölgesinde uygulayan, bulunduğu semtin dokusuna katkı koyan, o çevredeki tüm değişim ve gelişimleri takip eden, bazen semtindeki bir durağa, bir parka adını veren, bazen adres tariflerinde mihenk taşı olan ofisler bir anda No NAME oluyor, daha birkaç ay önce sektöre girmiş olan, bölge uzmanıyım dediği bölgesindeki meslektaşlarından, sektörün yasal ve ahlaki değerlerinden haberdar olmayan gayrimenkul danışmanları ve ofisler KURUMSAL oluyor. Yani herhangi bir markanın franchise hakkını satın alınca hoooop kurumsallaşmış oluveriyorsunuz. Franchise sistemleri edinmiş oldukları deneyim ve tecrübelerini sizlere aktarırlar. Böylece sizler sektörde temel bilgi ve becerilerle donanmış olarak başlamış olursunuz. Bu önemli ve inkar edilemez bir katkıdır. Ancak know-how aktarımlarının franchise ofisler tarafından çok doğru ve onlara aktarıldığı şekilde uygulanması oldukça önemlidir. Sektörde bir süre sonra gerek danışman gerekse ofis sahiplerinin bu uygulamalardan uzaklaştıklarını görmekteyiz. Bu durumda birçok franchise ofiste kısa zamanda faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalıyorlar. Markalar arası ofis transferleri ve takaslar gündeme geliyor. Daha önce burun kıvrılan markaların bir anda temsilcisi olunuyor ve yeni marka en iyi marka olarak lanse ediliyor. Bunu yazınca Volkswagen’in sloganı geldi aklıma “ Biz daha iyisini yapana kadar en iyisi bu”

Devamını Oku >
A4 Kağıtlarının Boyutları Neden 210 ve 297 mm Gibi Küsüratlı Sayılardan Oluşur?
Damacanalar Neden 20 Değil de 19 Litredir?
Kettle'ların Hacmi Neden 2 Değil de 1.7 Litredir?
Mutsuz Müşteri
Türkiye’nin İlk Göz Ağrısı Devrim Arabaları’nın Hikayesi
Türkiye’nin İlk Göz Ağrısı Devrim Arabaları’nın Hikayesi

“Otomotiv endüstrisi söz konusu olduğunda, modern bir ülke kendi ulaşım araçlarını üretmelidir. Günümüz dünyasında ulaşım araçları ekonomide önemli bir yer tutmaktadır. Kendi ulaşım araçlarımızı üretmeliyiz, kendi araçlarımızla taşınmalıyız. İlk olarak, bazı parçaları yapmak zorundayız; sonra, iyileştirme ile bunların% 70-80’ini oluşturmalıyız. Bazı insanlar Türkiye’de otomobil üretmenin imkansız olduğunu söylüyor. Bu düşünce kara zihinlerin ürünüdür.” Dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, 1961 tarihli TÜSİAD toplantısında bu sözleri sarf ettikten sonra bir motor ve otomobil prototipi üretilmesinin talimatını verdi. Devrim Arabaları’nın hikayesi işte böyle başladı. 20 Türk mühendis Ankara’ya çağırıldı. Aynı zamanda bir mühendis olan TCDD Genel Müdür Yardımcısı Emin Bozoğlu toplantıya başkanlık etti. TCDD’ye 1.400.000 lira ödenek ayrıldı ve projenin teslim tarihi için 29 Ekim 1961 olarak belirlendi. Bu, 129 gün gibi bir sürede sıfırdan bir araba üretilmesi anlamına geliyordu. Bu kadar kısa bir sürede araba üretilmesinin imkansız olduğunu düşünenler kadar, gerçekleşmesinin mümkün olduğuna inananlar da vardı. Projede bulunan mühendisler, bu 4,5 ayda deyim yerindeyse canla başla çalıştılar. Bazı kaynaklara göre hafta sonları dahil olmak üzere günde 12 saate çıkan çalışma süreleri oluyor, bazı günler fabrikada yatıp kalkıyorlardı. Yapılması planlanan araba beş kişilik olarak, 1000-1100 kg ağırlığında belirlendi. Motorun gövde ve başlığı Sivas Demiryolu Fabrikası’nda dökülüp, Ankara Demiryolu Fabrikası’nda işlendi. Piston, segman ve kolları ise Eskişehir’de imal edildi. Motoru Ankara Demiryolu Fabrikasında monte edildi. Eskişehir Valiliği’nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Devrim arabasının temel ve teknik özelliklerinin başka bir araca benzememesi için iki farklı prototip oluşturuldu. Arabanın modeli değiştirildi, iki gövde çakıldı. A ve B olmak üzere iki ayrı motor hazırlandı. Şanzımanlar ise Ankara Fabrikası’nda üretildi. Elektrik donanımı ile diferansiyel dişlileri, kardan istavrozları ve motor yatakları ile cam ve lastikleri dışında bütün özellikleri ve mekanik donanımları yerli üretimdi. Türkiye’nin ilk yerli üretim otomobili, söz verildiği gibi 29 Ekim 1961 sabahı hazırdı. Devrim, Ankara’ya trenle taşındı. Buharlı lokomotiflerle çekilen trende bacadan çıkan kıvılcımlardan dolayı araçların alev almaması için başlangıçta yalnızca manevra yapmasına yetecek birkaç litre benzin konuldu. Esas yakıt ikmali Ankara’ya indikten sonra yapılacaktı. Devrim Arabaları Ankara’ya indikten sonra motosiklet eskortuyla birlikte yola koyuldu. Eskortlar benzin ikmali yapılması gerektiğini bilmediği için, TBMM’nin önüne gelene kadar araçlara benzin doldurulmadı. Beyaz Devrim’e benzin doldurulduğu esnada Cumhurbaşkanı siyah Devrim’e bindi. Ancak araç 100 metre ilerledikten sonra durdu. Gürsel’in “Ne oldu?” sorusuna direksiyonda bulunan Yüksek Mühendis Rıfat Serdaroğlu “Paşam, benzin bitti,” diye cevap verdi. Bunun üzerine Cemal Gürsel, tarihe geçen “Garp kafasıyla otomobil yaptık ama şark kafasıyla benzin koymayı unuttuk,” sözünü sarf etti. Cemal Gürsel’den diğer araca geçmesi rica edildi ve diğer Devrim ile sorunsuz bir şekilde Anıtkabir’e kadar gidildi. Ertesi gün tüm gazetelerde “Devrim Yolda Kaldı“, “Devrim Yürümedi“, “100 Metre Gitti Durdu” gibi manşetler yer aldı ancak diğer Devrim ile herhangi bir sorun yaşanmadan Anıtkabir’e kadar gidildiğinden kimse bahsetmedi. Bütün basın, Devrim Arabaları’na ayrılan ödeneğin heba edildiğini yazdı. Sebebi benzin ikmalinin unutulması mı, basının provokasyonu mu yoksa zaten yalnızca prototip olarak planlanmasından mıdır bilinmez ancak imkansız gibi görünen bir sürede birbirinden değerli mühendislerin emeği ile üretilen yerli otomobil Devrim, hiçbir zaman seri üretime geçmedi. Üretilen dört araçtan üçü ve on motor hurdaya ayrıldı, kalan tek Devrim Eskişehir’deki TÜLOMSAŞ’ta sergileniyor. Başrollerini Taner Birsel, Halit Ergenç, Selçuk Yöntem gibi oyuncuların paylaştığı 2008 yılında vizyona giren Devrim Arabaları adlı film, bu talihsiz otomobilin hikayesini konu aldı ve oldukça olumlu eleştiriler aldı. Zaman içerisinde Devrim mühendislerinin yer aldığı belgeseller de yayınlandı.

Devamını Oku >
Kiracılar genel kurul toplantılarında oy kullanabilir mi?
Kiracılar genel kurul toplantılarında oy kullanabilir mi?

Kat Mülkiyeti Hukuku kapsamında gelen soruların başında; kiracı olarak olağan ya da olağanüstü toplantılarda oy kullanıp kullanılamayacağıdır. Bu sorunun nedeni aslında ortak giderler kiracılar tarafından ödenirken, bu ortak giderlere ait kararların alındığı toplantılarda kiracıların da fikir bildirme istediğinden kaynaklanmaktadır. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 31'inci maddesi bize kiracıların oy kullanıp kullanamayacağı ile ilgili cevap vermektedir. Madde 31/1 – Her kat maliki, arsa payı oranına bakılmaksızın, bir tek oy hakkına sahiptir. Birinci fıkrada belirtildiği üzere, oy hakkını sadece kat maliki üzerinde sınırlandırmıştır. Olağan ya da olağan üstü toplantılarda kullanılacak oyun kat maliki tarafından kullanılabileceği ve devamında kat malikine uygulanabilecek sayısal sınırlamalardan bahsetmiştir. Bu maddelerin ruhundan dahi kiracının da oy kullanabileceği hususu anlaşılmamaktadır. Fakat aynı maddenin 2007 yılında değiştirilen son fıkrasında ise; vekalet sistemi düzenlenmiştir. Madde de açıkça; “Kat maliklerinden biri, oyunu yetkili vekil eliyle kullanabilir” denmiştir. Bu da kat maliki olağan ya da olağan üstü toplantılarda kullanılacağı oyunu atayacağı bir vekil ile kullanabileceği hususunu dile getirmiştir. Kiracıların işine yarayan husus, vekillik sisteminde kanunun vekilin durumu konusunda bir sınırlama getirmemiş olmasıdır. Kısaca; vekilin dışardan olması ya da kat maliki olmaması gibi sınırlamalar getirmemiş oluşu ve tayin edilecek vekil adı yazılı bir yazı ile tayin edilebilmesidir. Aşağıda örnek olarak bir vekaletname gösterilmiştir. Bu nedenle, Kat Mülkiyeti Kanunu’na tabi genel kurullarda kiracılar oy kullanabilmesi için kat malikinden alacakları adı yazılı bir vekaletname belgesi ile oy hakkına erişebileceklerdir. Kiracıların kat malikleri/kiralayanları ile yapacakları kira sözleşmesi aşamasında bu hususun mutlaka değerlendirilmesi gerekmekte, belki de kiralamanın devam ettiği sürece geçerli bir vekaletname verilmesi gerektiği günümüz koşullarında taraflar arasında hakkaniyet bakımından göz önünde bulundurulmalıdır.

Devamını Oku >
TAKS KAKS nedir? Emsal ne demek?
Yatırım Fırsatı  Gayrimenkul Danışmanları içinde Fırsat (mı) ?
EMLAKÇILAR VE GAYRİMENKUL DANIŞMANLIK OFİSLERİNDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
LFL-CRM-KPİ Nedir?
Değişmek ya da değişmemek! İşte bütün mesele bu.....
E-Bülten Aboneliği ile,
Bizlerden 7/24 Haberdar Olabilirsiniz